Att flaskmata sin bebis

Ida är uppfödd helt på ersättning från att hon var två veckor gammal. Jag var rätt tagen efter en traumatisk förlossning som slutade med akut kejsarsnitt och även Ida var något tilltufsad och på gränsen till stor. Så hon blev tillmatad redan på BB och av olika anledningar fungerade inte amningen för oss.


Vi tyckte det var lite rörigt i början att få till hur mycket ersättning hon skulle ha per gång och hur många gånger per dygn och så vidare. Ett tag kändes det som att hon aldrig blev nöjd och ibland kändes det som vi tryckte i henne för mycket då hon bara kräktes jämt. Det var jobbigt. Sedan är det ju lite pyssligt med ersättning, koka vatten och räkna mått och diska flaskor.. Inte som att ta fram bröstet bara (även om amning kan vara nog så knepigt, men ni förstår nog vad jag menar).


Så jag tänkte berätta om hur vi gjorde när vi gav Ida ersättning, hur vi gjorde på nätterna, när vi skulle iväg, vilka flaskor vi använde.. ja det mesta! Jag hoppas det kan vara till hjälp för någon som känner sig lika förvirrad som vi gjorde i början.

OBS. Detta inlägg handlar om hur vi har gjorde och de råd och tips vi fick. Jag är inte barnsjuksköterska utan bara en vanlig mamma. Om du är orolig över något eller har andra frågor och funderingar råder jag dig att prata med din sköterska på BVC.

I början..

När jag var gravid förberedde jag för det mesta, alltså hade jag redan inhandlat en burk ersättning (NAN 1). Jag visste att det fanns risk att jag inte skulle kunna amma eftersom jag äter medicin mot Willis-Ekbom syndrom (som tidigare hette restless legs) och medicinen kan hämma amningshormonet prolaktin. Tyvärr kan jag inte vara utan min medicin. Jag hade inte ens kunnat sitta still och amma..

Hur som helst. När vi kom hem från BB och insåg att vi var tvungna att komplettera med ersättning efter varje amningsförsök fick Henke raskt sticka och köpa färdigblandad ersättning. Jag klarade inte av att ta in allt som stod på burken om hur man själv blandade ersättningen, det var bara för mycket just då. Det var ju en massa krångel också. Koka vatten och låta det svalna.. Som att det går på sekunden och bebisen vill ha mat NU!

I början matade vi bara med 30 ml eller nåt per gång så vi fortsatte som på BB med att mata ur en medicinkopp. Sedan skaffade vi en Medela-flaska som ska likna bröstet och som egentligen är till för utpumpad bröstmjölk men jag kunde ärligt talat inte förstå vad skillnaden skulle vara. Det funkade jättebra med ersättning i den. Lite krånglig att sätta ihop, speciellt när Ida skrek och paniksvetten rann, men i övrigt en bra flaska.

Jag hade fortfarande ett visst hopp om att kunna amma när vi skaffade denna flaska. Vet man redan att man inte ska amma kan man ju gå på MAM eller liknande direkt.

Olika flaskor samt koka eller inte?

Färdigblandad ersättning är rätt dyr så efter ett tag tog jag mig an burken. Enligt den skulle man koka vattnet först och låta det svalna. Som sagt tar det ju en evig tid så jag kokte upp vatten varje morgon och hade i en vanlig tillbringare med lock i kylen. Sen värmde jag bara det jag skulle ha i micron varje gång. Medela-flaskan tål dock inte micro så jag värmde i en mugg eller nåt efter att ha mätt upp mängden vatten i flaskan. Krångligt. Vi hade fått en MAM Anti Colic-flaska på min babyshower och amningen funkade inte alls vid det här laget så vi bytte helt till MAM. Den tål micro och Ida gillade den.

Koka eller inte? På alla flaskor jag sett står det att man ska koka dem innan användning och sedan regelbundet. På Rikshandboken för barnhälsovård står det att man inte behöver göra detta (källa). På Trygg-Hansas hemsida står det att man inte heller behöver koka vattnet om man är säker på att vattnet är av god kvalitet (källa). Vi kokade vattnet till Ida var 3-4 månader tror jag. Jag kan ärligt säga att jag kokade flaskorna några gånger också, tills jag tröttnade.

När Ida fick ont i magen av ersättningen bytte vi till NAN Sensitive som enbart finns på burk och inte färdigblandad. Vi köpte även Dr Browns flaskor som ska vara extra bra på att förhindra att bebisen sväljer luft. Ida hade en del problem med magknip även efter att vi bytt ersättning. Vi bytte även D-dropparna till vattenlösliga för det ska vara snällare mot magen enligt vår BVC-sköterska.

På nätterna och när man ska iväg

På nätterna tog jag länge upp Ida för att mata och jag drog även ut henne på skötbordet för att byta blöja. Orutinerad som jag var. Det var en stor insikt för mig när jag fattade att jag antingen kunde låta bli att byta blöjan om den inte var full och att jag kunde byta i sängen om det behövdes ett byte.

Ytterligare en revolutionerande grej var när vår BVC-sköterska förklarade hur jag kunde flaska Ida genom spjälorna när hon låg kvar i sängen. Naturligtvis ska man ge sitt barn närhet vid måltiden precis som det blir när man ammar, även om man flaskar, men på nätterna måste man inte slita upp sin bebis för att hålla den i famnen vid matning. Jag la helt enkelt Ida på sidan och stöttade upp med kuddar så hon inte ramlade åt något håll och så fick hon flaskan och somnade sedan om. Detta måste visserligen ha varit när hon var runt 4 månader för jag vet att vi i samma veva slutade rapa henne efter varje måltid. Hon skötte det själv då. När hon var yngre och hade magknip var det ju superviktigt att rapa henne så klart. Dr Browns flaskor läckte en del tyckte vi så vi bytte tillbaka till MAM här någon gång. Jag tycker fortfarande att deras flaskor är bäst. Vi slutade även att koka vattnet när magknipet gick över.

När man flaskar måste man, enligt mig, ha en termos som bara är till för vatten. När vi skulle iväg brukade vi göra så att vi mätte upp pulver i en ren och torr nappflaska och sedan värmde vi rätt mängd vatten och hällde i termosen. Jag brukade göra vattnet lite varmare än vad det ska vara för oftast skulle hon ju inte äta i samma sekund som vi kom utanför dörren. Jag brukade ha med mig en flaska med vanligt kallt vatten också så jag kunde justera om det verkligen behövdes. Sedan hade vi en burk med extra pulver också. Oftast kan man ju få tag i vanligt kranvatten om det behövs en omgång till. När vi var i Spanien under Idas första jul gav vi henne kall ersättning på planet någon gång och det funkade också.

På nätterna körde vi samma upplägg med en förberedd flaska med pulver och termosen med motsvarande mängd vatten. Värmde man på lite mer än det skulle vara så var det ljummet när hon väl skulle äta. Hon åt ju alltid samma mängd så det fungerade hur smidigt som helst. Jag har sett att en del använder sådana här doseringsaskar för pulver men vi klarade oss bra utan.

De sa också på BVC att man kunde blanda ett antal flaskor och ha i kylen för att sedan värma när det är dags för mat. En sådan flaska skulle hålla max ett dygn. Vi gjorde så ett tag men tyckte nästan det var krångligare för kall ersättning klumpar sig lite och man ville ju ändå skaka runt innan micron. Så det slutade vi med.

Sammanfattningsvis

1. Skaffa bra flaskor som fungerar för er och er bebis. Medela, NAN, Dr Browns, Twistshake.. Det finns hur många olika som helst.
2. Skaffa en termos som bara är till för vatten.
3. Färdigblandad ersättning är smidigt (även att ha med när man ska iväg så klart) men ganska dyrt. Burkar är billigare och enkelt när man väl har lärt sig.
4. Om du kokar vattnet kan du ha kallt, kokt vatten i kylen och värma i micron när det är dags.
5. Flaskorna behöver inte kokas utan det räcker med att diska dem som vanligt. Många tål även maskindisk, exempelvis NAN och Twistshake. Det finns speciella diskborstar för nappflaskor.
6. Förbered en flaska med pulver samt termos när ni ska iväg.
7. Gör likadant på nätterna. Flaska medan bebisen ligger kvar i sängen om du och bebisen tycker att det känns bra.
8. Det finns smarta doseringsaskar för pulver för de som vill. Använd en plastburk eller liknande annars.
9. Man kan ge kall ersättning om bebisen tycker att det är ok.

Jag hoppas att någon där ute blir hjälpt av vår erfarenhet av att flaska vår bebis.