Emma Appelgren gravidfotograf logga

Att få tillbaka mensen efter förlossningen

Att få tillbaka mensen efter förlossningen
Fantastiska Feven och hennes underbara son <3

Som en uppföljare till mitt Instagram-inlägg i onsdags tänkte jag skriva lite mer om min personliga erfarenhet av att få tillbaka mensen efter förlossningen. Om du har problem med blod och sånt får du nog låta bli att läsa detta inlägg. 😉

Varför skriver jag om detta?

Varför skriver jag om sånt här på min blogg som är kopplad till min fotosida? Jo, för att jag som företagare och människa brinner för att stötta och peppa gravida kvinnor! Jag tycker det är superintressant med kvinnosjukvård och allt som har med graviditeter och förlossningar att göra. I princip INGEN pratar om det här med att få tillbaka mensen efter förlossningen, annat än i termer som hur lång tid det kan ta och så vidare. Inte så mycket om hur mensen kan bete sig när den väl kommer.

Hur som helst. Jag ammade ju inte mer än ett par veckor så jag var ändå beredd på att mensen skulle komma tillbaka lite snabbare än för de som ammar.

Här tror jag att det är lämpligt med en liten historia från min egen familj innan jag drar igång med resten. Min pappa har tre syskon. Enligt vad som berättats i familjen (farmor har själv berättat detta för min mamma) så var den äldsta planerad. Sedan kom nr 2 raskt för att farmor trodde att hon inte kunde bli gravid när man ammar. Nr 3 och 4 (tvillingar) kom när farmor trodde hon var för gammal för att bli gravid vid 40 års ålder. Hoppsan. Tur för mig att hon inte var så påläst då jag är dotter till en av tvillingarna. 😅 Så var försiktig, ägglossning kommer ju innan mensen, inte efter!

Så här var det för mig

För mig tog det en 9-10 veckor efter förlossningen tills jag fick min mens tillbaka. När den väl kom var den minst sagt riklig, alltså riktigt riklig. Jag brukar ofta kunna känna när jag får mens så man kan skynda sig ut i badrummet och fixa med skydd. Det gjorde jag den här gången också, men det räckte inte med att skynda sig. Då hade jag fått vara snabbare än ljuset kan jag säga! Jag kände att mensen kom och sprang ut i badrummet men det var ändå blodspår på golvet hela vägen från sovrummet. Helt galet.

Nu visste jag som tur var redan om att det kunde bli så här för det hade snälla vänner med mer erfarenhet berättat för mig. Och tur var väl det för annars hade jag blivit livrädd!

Den första cykeln var hemsk. Jag fick i princip använda tjocka förlossningsbindor och byta väldigt ofta. Jag använde ofta både tampong och binda. Ont hade jag också. Man blir ju rätt osäker när man ska gå någonstans när man blöder så här. Det kan vara svårt att veta om man kan hitta en toalett att byta på när man är iväg.

Det finns hopp

Cykel nr 2 och 3 var ungefär likadana som den första. Sedan började det ÄNTLIGEN klinga av lite. Till saken hör att jag alltid haft relativt lite mens så jag var inte van vid detta. Men det finns hopp! Det blir alltså bättre, eller det blev det i alla fall för mig. Det återgick dock inte till min ”gamla” mens men man kan nog inte räkna med det efter alla förändringar kroppen genomgår när man är gravid och föder barn. Och har du svåra besvär som inte blir bättre – kontakta vården. ❤️

Kram, Emma 🌸

Lämna ett svar